top of page

Nyheter

Fra YS Stat og medlemsforbundene

Søk
  • YSS-Media

YS Stat på EPSU-kongress

Oppdatert: 21. jun.

YS Stat deltar denne uken på EPSUs 11. kongress i Bucaresti, Romania. Under slagordet «time for public services» var 500 delegater samlet for å stake ut kursen for de neste fem årene.


Deltar på EPSU kongressen: (fra venstre) Trond Ellefsen (leder Delta), Knut Roger Andersen (internasjonal rådgiver Delta), Marit Solheim (nestleder Delta), Gisle Salem (direktør Delta), Unn-Kristin Olsen (1. nestleder YS Stat), Jens B Jahren (leder i YS Stat), og sekretær i YS Stat, Tore Leirfall. AVVO var ikke tilstede på bildet. privat foto: Knut Roger Andersen, Delta.

Fra YS er det delegasjoner fra YS Stat, Delta og AVYO.Den internasjonale sammenslutningen

EPSU (European Public Service Union) representerer 8 millioner offentlig ansatte fra 45 land i Europa. PSI (Public Services International) representerer 30 millioner offentlig ansatte og 700 fagforbund fra 154 land verden over.


Gjennom fire dager i Bucuresti ble det vedtatt nytt handlingsprogram for perioden, valgt ny president og generalsekretær. Det ble også vedtatt viktige politiske resolusjoner som marker viktig områder for det europeiske fagforeningsarbeidet i tiden som kommer.Trenger en sterkere offentlig sektor

Viktigheten av en sterk offentlig sektor er mer avgjørende enn noensinne i en verden som er mer ustabil og fragmentert. Det er viktig at vi kan stå sammen om å utvikle en offentlig sektor som bygger oppunder de tjenestene den skal tilby innbyggerne. Det å samle erfaringer og bringe disse videre i et fora som EPSU er viktig og kan gjøre en forskjell.


Under dagene i Bucuresti har det vært tatt opp tema som bedre helsetjenester, hvordan håndtere de økende klimautfordringene og hva skal til for å støtte oppunder en sterkere offentlig sektor. Det er særlig viktig at skatt fordeles på en mer rettferdig måte slik at også de som i dag betaler lite skatt på store overskudd skal bidra mer til felleskapet.


Det ble også tatt opp viktig støtte til Ukraina og deres kamp. Her understreket EPSU kongressen viktigheten av fortsatt støtte til deres frihetskamp og understøttelse av hele det Ukrainske samfunnet i krevende tider. EPSU kongressen var i en egen resolusjon også svært klare på den pågående konflikten i Gaza må finne en rask fredelig løsning slik at lidelsen til en uskyldig sivil befolkning kan opphøre.


Det ble også gjennomført valg på ny President etter Mette Nord fra fagforbundet og Generalsekretær. Francoise Gang ble valgt til ny president, hun har vært visepresident siden 2019. Jan Willem Goudriaan ble gjenvalgt som generalsekretær, en stilling han har hatt siden 2014. Begge er valgt for en periode på 5 år.


Francoise Gang, ny president og Jan Willem Goudriaan generalsekretær. photo by permission of EPSU.org.

Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page